maanantai 29. syyskuuta 2008

Vihreä visuaalinen ilme - entä sininen?

Olen käyttänyt erinäisiä tunteja vaalimainosten tekemiseen. Vihreän liiton visuaalinen ilme on siinä puuhassa tullut tutuksi. Pidän siitä! Minusta on hauska tehdä mainoksia, jotka saavat puolueen (ja siinä sivussa minutkin) näyttämään nuorekkaalta, valoisalta ja iloiselta.

Sitten astun helsinkiläiseen bussiin. Tai espoolaiseen, sama se. Muistelen haikeana aikaa, jolloin Helsingissä ajoivat siniset bussit. Haagan suunta oli tosin paremminkin valkoinen, kun sinne ajoivat STA:n bussit, ja koillista hallitsi Liikenne Oy:n punaväri. Joka tapauksessa busseilla oli yhtenäinen ilme. Espooseen taisi mennä vihreitä busseja, Vantaasta en muista koska en sen suunnan busseja tainnut tarvita.

Kilpailutuksen myötä olemme saaneet koko joukon uusia liikennöitsijöitä. Kilpailutilanne on yllyttänyt firmat tekemään alihinnoiteltuja tarjouksia. Lopputuloksena Helsingissä ajelee ties minkä näköistä ja kuntoista kalustoa. Mistään en voi tietää, saapuuko pysäkille uutuuttaan kiiltävä Helsingin bussiliikenteen sininen bussi, jättiläiskokoinen suklaapatukka vai muutamia kertoja omistajaa vaihtanut bussinrämä, jollaisen olettaisi kohtaavansa Tiranan lähiöissä muttei Helsingissä.

Harras toiveeni on, että seuraaviin YTV:n bussiliikenteen kilpailutuskierroksiin saataisiin vaatimus bussien yhtenäisestä ulkonäöstä. Kohtuullisen hyvä kuntokin olisi ihan jees. Kun kaukoliikenteen linja-autot on joitain poikkeuksia lukuunottamatta saatu yhtenäisen Express-värityksen alle, niin miksei pääkaupungin busseja? Kun Lontoossa tai Tukholmassa bussit tunnistaa värityksestä jo kaukaa, niin miksei Helsingissä? Tahdon siniset bussit takaisin.

Taidan tietää taas yhden asian, josta voin aukoa päätäni sitten, kun istun valtuustossa ;-)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Bussien väritys nyt on viimeisiä asioita, joihin palvelun parantamisessa kannattaisi kiinnittää huomiota. Tärkeämpää olisi taata kuskeille riittävät palkat, niin että kuskeja olisi tarpeeksi, eikä vuoroja jää ajamatta.

terv. kylteri

Hanumanne kirjoitti...

Kylteri on tietenkin ihan oikeassa siinä, että tärkeämpääkin olisi kuin bussien väri. Nykyinen puoliresuinen kirjavuus minusta ilmentääkin sitä, että jossakin muualla homma ei toimi.
Pohjimmainen syy tuntuisi olevan se, että firma kuin firma on tarjonnut itseään liian halvalla. Silloin pitää tinkiä SEKÄ kuljettajien palkoista ETTÄ kaluston kunnosta. Yhtiön kun on tuotettava toiminnallaan voittoa.

Minun mielestäni meidän on oltava valmiit maksamaan julkisesta liikenteestä sen verran enemmän, että palvelu pelaa ja kuskien liksat riittävät elämiseen. Joidenkin mallien mukaan tähän päästäisiin niinkin epätodennäköisellä keinolla kuin alentamalla lipunhintoja. Kun kassaan tulevien maksujen määrä kasvaisi, yhtiöiden kannattavuus paranisi. Itse tosin epäilen, että lisäksi tarvittaisiin subventointia verotuloista.

Michael Perukangas kirjoitti...

Vantaalle meni minun lapsuudessani 70-luvulla vihreitä busseja, joiden yläosa oli tummanvihreä ja alaosa vaaleanvihreä. Sitten pitkään 80- ja vielä 90-luvulla Vantaalle meni sellaisia kaksivärisiä busseja, joiden alaosa oli keltainen ja yläosa oranssi.