sunnuntai 5. elokuuta 2012

Äkkipikaiset viipalekurkut

 
Jos omalta tai sukulaisten palstalta tai muusta satunnaisesta lähteestä siunaantuu hillitön kasa avomaankurkkuja, niille pitää tehdä jotakin. Omat kurkku- ja kurpitsapenkkini eivät viileän alun jälkeen ole tuottaneet oikeastaan mitään, mutta ehkä some-yhteisöstä löytyy joku jolle tästä on hyötyä.

Etikkasäilöntä on varmempi tapa säilöä kuin hapattaminen, ja tällä reseptillä valmistetut kurkut ovat lähes yhtä hyviä kuin oikeat suolakurkut. Oikeastaan ainoa hankaluus on sopivan viileän säilytystilan löytäminen.

Ämpärillinen kurkkuja
½ l         väkiviinaetikkaa
2½-3 dl         karkeaa merisuolaa
runsaasti:
tillinvarsia (kruunutilliä)
mustaherukanlehtiä
kirsikan- tai tammenlehtiä
kourallinen sinapinsiemeniä
1 rkl         kokonaisia mustapippureita
ainakin kaksi valkosipulia
muutama piparjuurilastu

sekä

vettä tarpeen mukaan

Suikaloi tai viipaloi kurkut riippuen siitä, millaisina haluat ne syödä. Mätä kurkut kerroksittain muiden aineiden kanssa kannelliseen ämpäriin tai sopiviin purkkeihin. Anna valmistua, huljuttele välillä. Syömisen voi aloittaa jo parin päivän päästä. Pitkässä säilytyksessä kurkut todennäköisesti etikoituvat liikaa.

Muiden aineiden merkitys prosessissa:

Tilli, mustaherukanlehdet, sinapinsiemenet, valkosipulit, piparjuuri ja pippuri antavat kurkuille makua.

Mustaherukanlehtien avulla kurkkusuikaleet erotetaan toisistaan kerroksiksi. Kirsikan- tai tammenlehdissä on runsaasti tanniinia, joka tekee kurkut kiinteiksi. Ilman niitä tulos on epämiellyttävän pehmeää mössöä.

Piparjuuri ja valkosipuli sisältävät antibioottisia yhdisteitä, jotka estävät pilaantumista ja ei-toivottuja mikrobiologisia prosesseja.

Ei kommentteja: