maanantai 5. toukokuuta 2014

Kahden kerroksen palvelut?

-->
Timo Soini puhuu asiaa.

Lauantaina 3.5. hän kuuluu todenneen puolueneuvostolleen: "On­gel­ma on pe­rus­ter­vey­den­huol­los­sa. On­gel­ma on pie­ni­tu­loi­sil­la elä­ke­läi­sil­lä, työt­tö­mil­lä, eri­lai­sil­la vä­liin­pu­toa­jil­la, köy­hil­lä lap­si­per­heil­lä ja yk­si­ny­rit­tä­vil­lä. Tä­mä on se jouk­ko, jo­ka sen uu­dis­tuk­sen tar­vit­see."

Soinilla ei tosin ole esittää keinoja, mutta noinhan se on. Kansa on jakautunut niihin, joilla on turvanaan työterveyshuolto tai yksityiset palvelut ja niihin, jotka käyttävät vain julkisia palveluja. Tähän liittyy se harha, että työterveyshuolto olisi aina parempaa kuin terveysasemapalvelut (ei ole), mutta perusasetelma on se, että parhaat palvelut tuotetaan terveimmille ja maksukykyisimmille.

Miksei tähän saada muutosta? Yksi syy voisi olla, että työterveyshuollon keventäminen ei kiinnosta niitä, jotka voisivat asiasta päättää. Työnantajia kiinnostaa pitää työntekijät terveinä tai ainakin toimintakykyisinä, eikä lääkärissä käyntiin saisi mennä turhan paljon tehokasta työaikaa. Elinkeinoelämän kannalta yksityinen terveydenhoito on tuottoisaa bisnestä, jota se ei halua ajaa alas. Entä työntekijät? Kukapa haluaisi luopua saavutetuista eduista niin kuin siitä, että pääsee jonottamatta lääkäriin.

Timo Soini laukoo myös hiukan harhaan. Jotta julkinen terveydenhuolto palvelisi hyvin kaikkein huono-osaisimpia, sen on tuotettava laadukkaita palveluja kaikille. Sote-uudistuksen suurin haaste saattaakin olla julkisten palvelujen kilpailukyvyn säilyttäminen. Yksityinen terveydenhoitobisnes on varmasti jo hiomassa omia palvelujaan, jotta se voi aikanaan tarjota niitä sote-alueitten ostettaviksi.


Mitenkäs tähän vastaat, Timppa?

Ei kommentteja: