maanantai 18. elokuuta 2008

Ekologista grillaamista?

Grillaaminen on kesällä kivaa. Kuulun ehdottomasti puuhiilipuolueeseen ja vierastan kaasugrillejä. Sähkögrilliä olen jonkun kerran kokeillut, mutta ei niiden teho oikein tahdo riittää. Sitäpaitsi ajatus ydinvoimalla grillaamisesta ei viehätä, varsinkaan kun mausta jää puuttumaan se jokin.

Puuhiiliin vain liittyy ekologinen ongelma: ne tehdään puusta. Se puu pitää hakata jostakin. Yhtenäistyvässä ja halvan kuljetusenergian maailmasssa on yhä todennäköisempää, että marketista ostetut grillihiilet on valmistettu josssakin tropiikissa tai ainakin jossain, missä suhtautuminen metsäluontoon ei välttämättä ole niin vastuullista kuin meillä (no joo, onko se sitten Suomessakaan...).

Löysin grillihiilituotteen, josta sain myönteisiä viboja. Olen nyt kokeillut kookospähkinänkuoresta valmistettuja brikettejä. Ne ovat aika lailla vaikeampia saada syttymään kuin tavalliset hiilet, mutta palavat sitten kyllä tosi pitkään. Lisäksi ajattelen, että näitten kookosbrikettien valmistaminen tuottaa paljon hyvää paikan päällä.

Kookosviljelmillä Thaimaassa, Indonesiassa tai Sri Lankassa työskentelee paljon ihmisiä euron tai parin päiväpalkalla. Brikettien valmistaminen toisi paikallisille lisätyötä. Jos sen voisi vielä organisoida osuustoiminnallisesti, niin vautsi. Reilun kaupan grillibriketit?

Tyhjät kookospähkinänkuoret ovat kaiken lisäksi tällä haavaa iso terveysriski, sillä ne ovat yksi tärkeimmistä dengue-kuumetta levittävien hyttysten pesimäpaikoista. Nyt kuoret ovat hyödytöntä jätettä, joka heitetään maastoon, mutta briketttien valmistamista varten niitä todennäköisesti kannattaisi jopa kerätä kotitalouksistakin. Jos tällä tavoin todella saataisiin kuoret pois asutuksen liepeiltä, voisivat dengue-kuumetapaukset ihan oikeasti vähentyä.

Taidanpa siirtyä puutarhaan sytyttelemään brikettejä.

Ei kommentteja: