keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Ei peruspalvelujen lahtausta

Alkuviikosta moni helsinkiläinen sai aamuteensä väärään kurkkuun tavatessaan listaa mahdollisesti lakkautettavista kaupungin palvelupisteistä. Koillis-Helsingin alueelta tällä kaupunginjohtajan toimeksiannosta laaditulla listalla on mm. kahdeksan koulua, kolme kirjastoa ja kolme Terveyskeskuksen toimipistettä.

Koillisen näkökulmasta lista on huolestuttava. Lähipalvelut ovat erityiset tärkeitä tällä alueella, joka on keskustan palveluista kaukana ja useimmiten hankalien liikenneyhteyksien päässä. Koillisessa on useita kaupunginosia, joilla työttömyys ja sosiaalisen tuen tarve ovat selvästi suurempia kuin Helsingissä keskimäärin. Sekin on vankka syy huolehtia muidenkin palveluiden kuin alkoholijuomien anniskelun saatavuudesta.

Koillisen kirjastoja listalla on peräti kolme: Pukinmäki, Tapulikaupunki ja Puistola. Jokainen näistä on korvaamattoman tärkeä etenkin lähialueensa lapsille ja nuorille, jotka eivät ilman aikuisten apua matkusta seuraavaksi lähimpiin kirjastoihin. Kouluista huomio kiinnittyy Soinisen kouluun, jota taas kerran esitetään lakkautettavaksi huolimatta uudesta koulurakennuksesta ja pedagogisesti mietitystä toimintaympäristöstä. Puistolan terveysaseman sulkeminen johtaisi merkittäviin vaikeuksiin etenkin Jakomäen asukkaille, joita sen laboratorio nyt palvelee ja joille korvaava palvelu on hankalan matkan päässä. Aivan Puistolan aseman vieressä sijaitsevan terveysaseman sulkeminen on liikenneyhteyksienkin kannalta käsittämätöntä.

Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa säästöt ovat väistämättömiä. Ne eivät kuitenkaan saa kohdistua lähiöiden peruspalveluihin tavalla, joka olisi omiaan lisäämään nykyisiä ongelmia ja aiheuttamaan uusia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Leikkauslistalle kuuluu ällistyttävän monta koillisen suurpiirin palvelua, mm. kouluja (esim. Nurkkatien ala-aste), kirjastoja (Puistolan kirjasto), ja terveyspalveluja (Puistolan terveysasema). Eteläisen suurpiirin alueella ei juuri vastaaviin perustoimintoihin esityksessä kajota.

Koillinen alue on syntyvyydellä sekä kaupungin sisäisellä ja ulkoisella muutolla mitattuna väestönkehitykseltään vahvan positiivinen.

Esimerkiksi Puistolan-Heikinlaakson alueella on v. 2008 lukujen mukaan Helsingin suurimpia keskittymiä päiväkoti- ja kouluikäisiä lapsia. Juuri näihin alueisiin ollaan nyt rankasti puuttumassa ja ajamassa käytännössä alas esimerkiksi Nurkkatien monitoimitalon toimintaa. Talo täyttää ensi vuonna 25 vuotta.

Liekö kaupungin talouden johtotähtenä se, että julkiset rakennukset suunnitellaan 25 vuoden elinkaarta varten? Vastuullista taloudenpitoa ja kestävää kehitystäkö?

Terveyspalveluiden alasajo Puistolassa asettuu mielenkiintoiseen valoon, kun muistetaan, että muutama vuosi sitten Jakomäen terveysaseman laboratoriopalvelut lakkautettiin ja laboratorioasiakkaat ohjattiin Puistolaan. Nyt Puistolan toimintoja ollaan siirtämässä osin Jakomäkeen. Vähemmän hauskaa piirileikkiä kuntalaisen kannalta, eikä aivan ilmaistakaan. Vastuullista taloudenpitoa ja kestävää kehitystäkö?

Kaikkinensa näyttää siltä, että lapsiperheitä ollaan lopullisesti savustamassa Helsingistä kehyskuntiin kaupunginjohtajan opastuksella.

Hannu Tuominen kirjoitti...

Ei se välttämättä helpompaa ole naapurikunnissakaan, ainakaan sen perusteella mitä espoolaisilta ja kirkkonummelaisilta kollegoilta kuulee.

"Lakkautuslista" on onneksi toistaiseksi enemmän mielikuva kuin todellisuutta, mutta totta on, että koillisen suunnalla palvelut uhkaavat karsiutua. minusta on aika mahdotonta ajatella, että olisin tukemassa sellaisia toimia, jotka heikentävät lasten ja nuorten elämisen laatua - niin kuin nyt juuri tuo Nurkkatie, tai lähikirjastot.

Sen verran on kaupunkilaisten ääni kantanut kaupungintalolle asti, että lautakunnissa varmasti mietitään tarkkaan listassa esitettyjen lakkautusten mielekkyyttä.