sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Lämpöä harakoille

Helsingin liikuntavirasto on päättänyt pitää Uimastadionin syksylläkin auki. Se tietenkin edellyttää veden lämmittämistä. Kylmillä syyssäillä se taas tarkoittaa sitä, että melkoinen määrä energiaa haihtuu avoimesta altaasta ilmaan. Toisin kuin otsikko antaa ymmärtää, eivät siitä lämmöstä pääse nauttimaan harakatkaan, vaan ihan puhdasta hukkalämpöä se on.

Mistä näitä ideoita aina pulpahtelee? Luulisi, että kaupungin ilmastotavoitteiden pitäisi näkyä jossakin. Luulisi myös, että kansainvälisen talouden syöksyessä lamaan kaupungin veromarkoille olisi tähdellisempääkin käyttöä. Lämmitetty uima-alla syyskylmillä on suoraan sanottuma idioottimainen hanke.

Liikuntaharrastuksia on kiistämättä hankala pitää yllä talvisin, jos säät ovat sellaiset kuin ne ovat. Hiihtämään ei pääse kun ei ole lunta, käveleminenkään ei houkuttele kun tiet ovat kuitenkin liukkaat. Lämmitetty avouimala kuulostaa kieltämättä hiukan houkuttelevammalta kuin sisäliikunta hikisissä halleissa. Silti...

Mistä löytäisimme sen taikakonstin, jolla saisimme Suomen kansan taas harrastamaan ihan tavallista arkiliikuntaa? Siis sitä, että kävellään kauppaan tai bussipysäkille ja pyöräillään vähän kauempana olevaan kirjastoon. Eihän siinä ole järjen häivää, että kun ensin istutaan päivät töissä, sitten istahdetaan autoon ja ajetaan ruuhkassa jonnekin, missä voidaan pukeutua kalliisiin merkkivaatteisiin (juoksukengät 200 euroa! järkyttävää!) ja "harrastaa liikuntaa" hetki. Lapsuudessani helsinkiläisillä oli tapana hiihtää kotikaupunginosastaan Pitkäkoskelle - nyt ajetaan autolla Pitkäkoskelle ja hiihdetään siellä lenkki. Tai siis ajettaisiin, jos olisi lunta.

Huomaan lämmitetyn uima-altaan olleen niin tyhmä idea, että siitä kirjoitetusta blogistakin tulee sekava. Täytynee palata arkiliikuntateemaan myöhemmin.

Ei kommentteja: