maanantai 23. maaliskuuta 2009

Ennakkoluuloja ennen ja nyt

Asenteet muita kulttuureja ja uskontoja kohtaan lienevät kovenemassa. Muun muassa islamia kohtaan tunnetaan ennakkoluuloja ja levitetään sanomaa, joka on omiaan lisäämään niitä. Viimeksi Hesari uutisoi Facebookissa riesana olevista viharyhmistä, joista moni suuntautuu islamia tai juutalaisuutta vastaan.

Kaikki on kuitenkin suhteellista. Opiskelin itse uskontoa aina siihen asti, kun sain laillisesti erota kirkosta ja sen myötä uskonnon opetuksesta. Viimeisiksi aiheikseni lukiossa jäivät "muut uskonnot". Ja kas, mitä on jäänyt mieleeni vaikkapa hindulaisuudesta?

Vieraita uskontoja esittelevä kirja oli ohut, suttuisin mustavalkoisin kuvin varustettu opus. En tekstistä muista juuri mitään, vaikka sainkin silloin ainoan kiitettävän numeron uskonnosta koko kouluaikanani. Kuvan muistan sitäkin paremmin. Se esitti rääsyiseen lannevaatteeseen pukeutunutta nälkiintyneen oloista fakiiria, joka oli antanut halkaista kielensä. Niinpä hän kuvassa poseerasi risti-istunnassa kielenhaarat sieraimiinsa tungettuina, jotta hengitys ei olisi turhaan haitannut mietiskelyä.

En tiedä, miten paljon nykyään koulussa pohdiskellaan hindujen eri jumaluuksien suhdetta ihmiseen, toisiinsa ja maailmankaikkeuteen. Haluan kuitenkin uskoa, ettei ennakkoluulojamme enää pönkitettäisi ihan samalla tavoin kuin 38 vuotta sitten.

Ei kommentteja: