torstai 14. huhtikuuta 2011

Pikkupurtavaa vaalivalvojaisia odotellessa

Ehdin piipahtaa helsinkiläisten ruokaharrastajien pyhätössä, Hakaniemen hallissa. En nyt luettele, mitä sieltä lähdin hakemaan, vaan kimmokkeena tähän pakinaan on se, mitä tuli mukaan heräteostona.

Norsseja. Puoli kiloa tuoreita norsseja.

Norssi eli kuore on pieni, kelmeän silakan näköinen lohikala, joka keväisin nousee rannikolle kutemaan. Raakana se tuoksahtaa voimakkasti kurkulta. Melkein vegaaninen kala, toisin sanoen.

Perkasin norssit samoin kuin muikut: pää pois ja suolia sen verran kuin pään mukana tulee. Vatsan jätin ehjäksi, ja sisään jäi herkullinen, vaaleankeltainen mäti. Ladoin peratut muikut pieneen lasivuokaan ja ripottelin sekaan vähän karkeaa suolaa, vastajauhettua mustapippuria ja pari reilua hyppysellistä tuoretta rosmariinia. Kaadoin päälle reilun kaupan valkoviiniä niin, että kalat melkein peittyivät, ja viimeistelin reilulla lorauksella luomuoliiviöljyä.

Kypensin kaloja 175-asteisessa uunissa pari tuntia. Kypsien kalojen selkäruoto ja pyrstöevät ovat pehmenneet - ihan niin kuin kaupan sariineissa.

Aivan oikein, tästä tuli norssisardiineja. Hyvää normiruokaa vaalivalvojaisiin! Suosittelen nautittavaksi ruisleivällä, majoneesilla höystettynä. Kumpaakin saa hyvänä luomuversiona. Nämä sardiinit eivät hirveän kauan säily, mutta vaalisunnuntai onkin jo aika lähellä.

Sitten vain hyvää vaalitulosta odottamaan. "Hyvän" saa jokainen määritellä itse, tämähän on nyt ruokablogi eikä makuasioista kiistellä.

Ei kommentteja: