Helppo ja maukas arkiruoka syntyy kuivatuista sienistä ja risottoriisistä. Ohjetta voi mukailla esimerkiksi korvaamalla riisin speltti- tai ohrahelmillä ja suppilovahverot herkkutateilla tai muilla mieleisillään sienillä. Valkoviinikään ei ole välttämätöntä, jos sitä ei muuten huushollissa kulu. Minä käytän sitä ruoanlaitossa muutenkin, joten kupillinen löytyy aina.
Sieniaikaan risoton tietysti laittaa mieluiten tuoreista sienistä. Jostain kummallisesta syystä kuitenkin esimerkiksi herkkutattirisotto tulee minun mielestäni maukkaampaa kuivatuista kuin tuoreista tateista. Sieniharrastaja saa kenties kaikkein parhaan risoton silloin, kun löytää tuoksuvalmuskoita.
Tämä resepti on täysin vegaaninen, jos käytät kasvislientä. Suosittelen luomujauhetta, jossa ei ole mukana pahamaineista palmuöljyä.
Lihansyöjä voi lisätä risottoon esimerkiksi hiukan italialaisia pancettakuutioita. Tähteeksi jäänyt broilerinlihakin sopii.
Kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
2-3 shalottisipulia tai pienehkö tavallinen sipuli
Loraus kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 dl kuivaa valkoviiniä
9 dl kana- tai kasvislientä
3 dl risottoriisiä
Mustapippuria
Persiljaa
Silppua sipulit ja mittaa kaikki ainekset valmiiksi käden
ulottuville. Kuullota vaurautapadassa tai paksupohjaisessa kattilassa
sipulisilppua hetki öljyssä (varo kärventämästä!), lisää riisi ja kuullota
puuhaarukalla hämmentäen vielä minuutin ajan. Lisää kuivatut sienet ja
valkoviini. Anna kiehua kunnes neste on melkein haihtunut ja lisää sitten kuuma
liemi. Laske lieden lämpö minimiin, laita kansi päälle ja anna hautua noin 20
minuuttia. Tarkista koostumus ja lisää tarvittaessa lientä tai vettä.
Tarjottaessa risoton pitäisi olla niin löysää, että sitä voi juuri ja juuri
syödä haarukalla.
Rouhi valmiin risoton pintaan mustapippuria ja lisää
reilusti persiljasilppua. Tarjoa parmesanraasteen kanssa tai ilman, makusi
mukaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti