maanantai 10. syyskuuta 2012

Suutarila vai Kivinokka?

Suutarilan ala-asteen koululla oli viime viikolla tiedotustilaisuus. Näille kulmille kun suunnitellaan 80 mökin siirtolapuutarha-aluetta. Ei varmaan ollut kenellekään paikalla olleelle yllätys, että suurin osa puheenvuoron käyttäjistä vastusti hanketta, jotkut hyvinkin kovin sanoin.

Siirtolapuutarha-aluetta ehdotetaan rakennettavaksi Keravanjoen rannan ja Kiertotähdentien väliselle viheralueelle, jossa nyt on puutarhapalsta-alue ja paikallisesti tärkeänä pidetty kuusimetsikkö. Suunnittelijat ovat olleet selvästikin hikisen urakan edessä - eivätkä kaupunkilaisille esitetyt vaihtoehdot aivan mahdottomia ole.

Kovin ahtaaseen paikkaan ja lähelle olemassa olevaa asutusta tätä siirtolapuutarhaa kuitenkin esitetään. Asettuivatpa mökit maisemaan miten sulavasti tahansa, niin liikenneongelmilta ei oikein voi välttyä, enkä oikein keksi miten markkinoisin siirtolapuutarhan juhannusgrillijuhlia positiivisena elämyksenä niille, joiden takapihalla niitä vietetään. Kelvollista suojavyöhykettä kun näille aareille ei saa mahtumaan. En kaikkineen oikein lämpene Suutarilan siirtolapuutarhalle.

Kovin vaikeaa minun on hahmottaa, minne muuallekaan Helsingissä saisi ongelmitta mahtumaan uuden siirtolapuutarhan. Joitakin vuosia sitten olin aktiiviketjussa mukana torppaamassa Malminkartanoon, Mätäjoen mutkaan kaavailtua mökkikylää. Sillä kertaa naapurit eivät olisi menettäneet jokinäköalaansa, mutta historiallisestikin arvokas maisemakokonaisuus olisi menetetty. Tilaa oli vielä silloin, kun Talin, Vallilan tai Pakilankin siirtolapuutarhoja rakennettiin. Nyt sopivia alueita on etsittävä metropolialueen laidoilta - jolloin menetetään se perusidea, että siirtolapuutarhan paikka on kaupungissa ja autotta tavoitettavissa.

Kumma kyllä samaan aikaan kun uusia siirtolapuutarhoja yritetään väkisin puristaa kaupunkiasutuksen lomaan, olemassa olevaa ja elävää aluetta Kivinokassa uhataan rakentamisella. Helsingistä taitaa puuttua johdonmukainen siirtolapuutarha- ja viljelypalstapolitiikka.

Kivinokka kyllä. Suutarila - ehkä sittenkin ei.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Todellakin iso EI Suutarilan rantapuiston siirtolapuutarhahankkeelle!! Alue on liian ahdas ja liian lähellä pysyvää asumusta.