sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Vihreä pormestariVihreät ovat historiallisen haasteen edessä. Meillä on todellinen mahdollisuus nousta Helsingissä suurimmaksi puolueeksi ja saada kaupunkiin vihreä pormestari. Tässä on kolme haastetta: meidän on tehtävä vaalivoitto todeksi, meidän pormestarimme on kyettävä antamaan kasvot vihreälle politiikalle – ja meidän on saatava vahvaa tukea myös niiltä helsinkiläisiltä, jotka eivät meitä äänestäneet.

Nyt valitsemme kahdesta vahvasta pormestariehdokkaasta sen, jonka uskomme tukevan vahvemmin näitä tavoitteita. Minun valintani on Pekka Sauri.

Ensimmäinen perusteluni on se, että Pekkaan luottavat monet sellaisetkin helsinkiläiset, jotka eivät muuten ole uskollisia Vihreiden tukijoita ja äänestäjiä. Kun valitsemme pormestarikasvoiksemme Pekan, me yksinkertaisesti saamme enemmän ääniä. Gallupeista huolimatta uskon kisan Kokoomuksen kanssa olevan äärimmäisen tiukka, joten tällä on merkitystä. Toiseksi jäänyt pormestariehdokas on vain kaupunginvaltuutettu muiden joukossa.

Toinen perusteluni on se, että Pekasta saamme hyvän pormestarin. Pekka on pitkän apulaiskaupunginjohtajauransa aika kouliintunut taitavaksi ja sujuvaksi johtajaksi, jolla on valmis verkosto niin kotikaupungissa kuin ulkomaillakin. Vuosien mittaan olen ihaillut tapaa, jolla Pekka lehmänhermoisena on sinnikkäästi tuonut uutta toimintakulttuuria johtamaansa rooteliin, joka lienee kaupungin hallinnonaloista kaikkein vanhanaikaisin ja hitaimmin muutettava. Pekkaan henkilöityy kenties enemmän kuin kehenkään muuhun – kenties erästä toista Pekkaa lukuun ottamatta – se avoimuus ja dialogisuus, jonka nimiin Vihreät vannovat. Jos haluamme muuttaa tapaa, jolla kaupunkilaiset näkevät Helsinkiä johdettavan, pormestarin on parasta olla Pekka.

Kolmas perusteluni oikeastaan toistaa hiukan edellistä. Me tarvitsemme pormestarin, jolla on mahdollisimman laaja luottamus kaupunkilaisten keskuudessa. Kun Helsingissä on vihreä pormestari, on täällä myös ennen näkemättömän vahva vihreä valtuustoryhmä. Se ei kuitenkaan saa tavoitteitamme läpi pelkällä raa’alla voimalla, vaan meidän on osattava nykyistä paremmin näyttää kaupunkilaisille, että haluamme kuulla heitä. Pormestarin on siksikin oltava kaikkien helsinkiläisten pormestari, enkä osaa kuvitella kenenkään asettuvan siihen asemaan Pekkaa paremmin.

Koska tämä on tukipuheenvuoro nimenomaan Pekalle, en malta olla toivomatta että paras argumentti voittaa – ja että tämä on se.

Siksi Pekka. Pekka Sauri.

Ei kommentteja: