Käräjäoikeuksien lautamiehiä aiotaan vähentää. Tarkoitus on, että vuodenvaihteen jälkeen lautamiehet osallistuisivat vain "kaikkein vakavimpien" rikosten käsittelyyn.
Lautamiehetkö nyt sitten ovat tuomioistuinten suurin ongelma, kun heistä pitää "pikkujutuissa" päästä eroon? Oman lautamieskokemukseni mukaan kaikkein isoin hintalappu tulee sille, että asianosaisia ei saada haastetuksi tai että he eivät muuten vain jaksa saapua istuntoon. Kun konnia tai avaintodistajia ei saada paikalle, istuu salissa pitkä rivi kalliita lakimiehiä ja maallikoita tyhjän panttina. Eikä tälle touhulle luultavasti edes oikein mahda mitään, oikeusvaltiossa kun ollaan, missä ihmisiä ei noin vain voi pitää putkassa.
Olen joskus ollut myös näkevinäni, että poliisin ja syyttäjän panokset jutun valmistelussa ovat olleet hiukan löysiä, vai miten sen nyt sanoisi. En ole kuitenkaan nähnyt hirveästi kirjoitettavan syyttäjälaitoksen kehittämistarpeista.
Minuun ei oikein iske se ajatus, että lautamiehet pitäisi säästää joihinkin esiharkinnan mukaan "vakaviin" juttuihin. Päällimmäiseksi ajattelen, että jokainen käräjille asti mennyt juttu on kaikille osapuolille hirmuisen vakava asia. Suurin osa kansalaisista on oikeussalissa korkeintaan kerran elämässään.Vaikka käsiteltävänä olisi vain juttu, jossa mies yritti näpistää kaljapullon muttei onnistunut, koska se putosi ja meni rikki (todellien esimerkki), niin minusta on tärkeää, että hänenkin rötöksensä otetaan vakavasti. Tai niin kuin sekin juttu, jossa humalikot yrittivät varastaa mopon. Kolmannellako kerralla se saatiin tuomituksi, kun kaikki vihdoin saatiin saliin - avaintodistaja ulkomailta asti, ja kustannukset sen mukaan. Minusta on upaa, että oikeusvaltiossa sekin juttu käsiteltiin viimeisen päälle.
Lautamiesten on tarkoitus edustaa eri väestöryhmiä tasapuolisesti. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se tosiasia, että nimenomaan isojen juttujen kohdalla tämä ei toimi. Juuri nuo vakavat jutut ovat useimmiten monipäiväisiä istuntoja, eikä suinkaan niin, että juttua istuttaisiin peräkkäisinä päivinä. Palkkatyöstä on hyvin vaikea ottaa vapaata kahdeksi tai kolmeksi päiväksi viikossa muutaman viikon ajan. Niinpä otaksun näihin pitkiin juttuihin valikoituvan lähinnä eläkeläisiä. Ajatellaanpa nyt vaikka jotain isoa graffitijuttua, johon liittyisi sekä massiivista omaisuuden turmelemista että kenties rumaa väkivaltaa. Voisi olettaa, että kolmekymppisten lautamiesten harkinta kulkee hiukan eri ratoja kuin kuusikymppisten. Tällä eläkeläispainotuksella voi siis olettaa olevan vaikutusta jopa tuomioihin.
Kun lautamiesten juttuja vähennetään, jäljelle jää nimenomaan vaativia juttuja, joissa lautamiehet eivät enää edustakaan koko kansaa niin kuin oli tarkoitus.
keskiviikko 17. syyskuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti